... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

Nastpnie sos przecedzi i pola nim pokrojon pieczeD. 89 WINA DOMOWE I POTRAWY Z () WARZYWA I OWOCE I Kapusta ezeYwona duszona 2 gBówki czerw- kapusty) póB S2klanki wina, 2 cebule, pietruszka, sele^ 2 By|ki cukru, 2 By|ki masBa, co 2 By|ki octu 6-p^oc#> By|ka mki; !_2 szklanki bulionu lub wody, o 3-4 gozdziki, pi^prz> gól Kapust poszatkowa, posoli i wymiesza. Podsma|y na ma[le posiekane warzywa: cebul, seler i pietruszk. WBo|y kapust, zala bulionem lub wod i gotowa na wolnym ogniu. Gdy kapusta zmiknie, wla wino i ocet, doda gozdziki, mk rozrobion z wod, cukier i pieprz do smaku. Wymiesza wszystko razem. Przez chwil jeszcze dusi. Podawa z kieBbas lub zrazami. I SaBatka z winem a> 5 ziemniaków, c^bula marchew, póB szklanki wytrawnego wina, o " * By|ki oleju, By3;eczka octu 6-proc, zbek czosnku, pieprz, sól uaazielme ugoto\vac- obrane ziemniaki i oczyszczon marchew, ostudzi i pokroi w ko^tk Tj0da posiekan cebul, rozgnieciony zbek czosnku oraz sól i R>ieprz Wszystko dokBadnie wymiesza i zala winem. Po godzinie, octem i olejem. gdy wino zostanie wchBonite, saBatk doprawi I Zliwki suszone w koszulkach _ 40 dag [liwek, PoBtorej szkianki mki, póBtorej szklanki wina, o 6 biaBek, 2-3 By|^ masBa 25 dag migdaBów o lub skórki pom^raDczowej> poB szkianki cukru, cynamon 90 POTRAWY Z WINEM Zliwki opBuka, zala wrztkiem, przykry i zostawi, aby napcznia-By. Odcedzi, wyj pestki i na ich miejsce wBo|y po póB migdaBa lub kawaBek sma|onej skórki z pomaraDczy. Podrumieni poBow mki w poBowie sklarowanego masBa, zdj z ognia, wsypa pozostaB mk, 3 By|ki cukru i tyle zimnego wina, aby ciasto nie byBo zbyt rzadkie. Starannie wyrobi, doda pian ubit na sztywno z biaBek z odrobin cukru. Ostro|nie wymiesza. Macza [liwki w cie[cie i sma|y na pozostaBym sklarowanym ma[le do zrumienie-nia. Przed podaniem posypa cukrem z cynamonem. CIASTA Z WINEM I Ciasteczka trójktne z konfiturami 2-2,5 szklanki mki, 10 dag masBa, 2 jaja, szklanka konfitur, ,- 0,25 kg tBuszczu, 6 By|ek [mietany, 3 |óBtka, 2 By|ki wina, o 2-3 By|ki cukru, sól Przesian mk wyrobi z masBem, cukrem, sol, 2 jajami, 3 |óBtkami, [mietan i winem na ciasto tak gste jak francuskie. RozwaBkowa 91 WINA DOMOWE I POTRAW Z WINEM WARZYWA I OWOCE I Kapusta czerwona duszona 2 gBówki czerwonej kapusty, póB szklanki wina, 2 cebule, pietruszka, seler, 2 By|ki cukru, 2 By|ki masBa, co 2 By|ki octu 6-proc, By|ka mki, 1-2 szklanki bulionu lub wody, o 3-4 gozdziki, pieprz, sól Kapust poszatkowa, posoli i wymiesza