... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

Spostrzeżenia te przekonują, że stosowanie w diecie pokarmowej włókna roślinnego jest wręcz konieczne. Źródłem włókna pokarmowego w diecie są przetwory zbożowe, a produktem bardzo wartościowym, zawierającym znaczne jego ilości, są płatki otrębowe pszenne. Są one wyprodukowane z całych ziaren pszenicy. Niemal 1/3 zawartości płatków to otręby pszenne, a według danych naukowych zawartość włókna surowego w otrębach pszennych dochodzi do 17,5 proc. Włókno pokarmowe wpływa na strawność innych składników diety, ponieważ przy większym jego spożyciu wzrasta wydalanie tłuszczu i substancji azotowych. Pokarmy bogate we włókno m.in. pobudzają funkcje żucia i wydzielania śliny, zwiększają wypełnienie jelit, pobudzają ich ruchliwość i ukrwienie, tworzą korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej oraz mogą absorbować takie substancje jak cholesterol i kwasy żółciowe. W społeczeństwach, które odżywiają się pokarmami bogatymi we włókno, rzadko występuje otyłość. Dodatek włókna do diety niskokalorycznej powoduje redukcję wagi. Przy prawidłowym żywieniu, ze znacznym udziałem włókna roślinnego w ilości około 30 gramów na dobę, maleje ilość zaburzeń czynnościowych. Wprowadzanie włókna roślinnego do diety odbywać się winno stopniowo. Należy stosować dietę zrównoważoną i zwiększać spożycie błonnika w sposób umiarkowany. PŁATKI ŚNIADANIOWE KUKURYDZIANE "CORN - FLAKES" - to nazwa znana w świecie od dziesięcioleci. W Polsce w końcu lat siedemdziesiątych nazwę tę szerzej spopularyzowano. Dziś mówimy częściej - płatki śniadaniowe kukurydziane - mając na myśli ten uszlachetniony produkt kukurydzy. "Corn - Flakes" - to dostępne przez cały rok źródło selenu, witamin (A, B1, B2, B6), cennych składników mineralnych. Płatki śniadaniowe są produkowane z amerykańskiej kukurydzy, której odmiany kumulują m.in. szczególnie dużo selenu w formie przyswajalnej. Selen jest pierwiastkiem mającym niezwykłe własności profilaktyczne, ponieważ jego obecność w organiźmie zmniejsza znacznie podatność na choroby nowotworowe. Ma też własności ochronne wobec skażenia pleśniami i działania promieni jonizujących oraz zatrucia rtęcią. Dzięki stosowaniu w produkcji płatków kukurydzianych soli kłodawskiej zestaw mikroelementów jest wzbogacony. Płatki kukurydziane zawierają takie biopierwiastki, jak: fosfor, wapń, żelazo, selen, magnez. W organiźmie spełniają one różnorodne funkcje. Wraz z błonnikiem, pektynami i witaminą C chronią człowieka przed skażonym środowiskiem. Niedobór wymienionych biopierwiastków obniża odporność organizmu na infekcje oraz zwiększa predyspozycje do występowania niektórych zaburzeń metabolicznych, w tym miażdżycy. Jest to produkt o wysokich walorach odżywczych i smakowych. Wartość odżywcza płatków zależna jest od odmian przerabianej kukurydzy, lecz zwykle przedstawia się następująco: 70 proc. skrobi, 10 proc. białka, 0,5 proc. tłuszczu, około 20 proc. węglowodanów. Wartość energetyczna 30 g porcji (ok. 1 szklanki) wynosi 110 kcal. Szczególnie zdrowe i bardzo smaczne są płatki kukurydziane z mlekiem. Takie danie może stanowić podstawę pierwszego śniadania - zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. Ważną zaletą płatków kukurydzianych jest to, iż nie wymagają gotowania. Płatki kukurydziane to produkt uniwersalny, o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakują jako dodatek do różnego rodzaju zup i napojów. PRZYSMAK ŚNIADANIOWY - spożywany z mlekiem, może być odrębnym daniem lub stanowić dodatek do wszystkich posiłków. Jest koncentratem zawierającym płatki jęczmienne i owsiane, chrupki otrębowe z mikroelementami, owoce kandyzowane i suszone, siemię lniane oraz orzechy arachidowe. Spożywanie przysmaku śniadaniowego uzupełnia w organiźmie niedobory niektórych cennych składników pokarmowych. Jest polecany w profilaktyce cholesterolowej. UNICORN - całe ziarno pszenicy preparowane w kompozycji z olejem roślinnym. Zawiera wszystkie niezbędne składniki w biologicznym rozwoju organizmu - białko oraz tłuszcz o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią organizm przed chorobani cywilizacji. Unicorn spełnia warunki Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej. WAFLE TORTOWE - to naturalny wypiek zbożowy, którego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana. Produkt bogaty w węglowodany, charakteryzujący się dużą trwałością. Produkowany jest z wykorzystaniem naturalnych surowców, zawierających wiele niezbędnych dla organizmu składników, zalecany szczególnie osobom będącym na diecie, osobom starszym oraz dzieciom