... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

Cebule obra i drobno pokroi. Do ziemniaków doda posiekan margaryn i wyrobi je na gBadk mas. DoBo|y cebul, szynk, |óBtka, mk, doprawi gaBk muszkatoBow, sol oraz pieprzem i wymiesza. BiaBka ubi ze [mietan i delikatnie wymiesza z ciastem. Form do budyniu wysmarowa masBem i wysypa buBk tart (razem z kominkiem), napeBni ciastem, dokBadnie zamkn i wstawi do gotujcej si wody. Woda w garnku powinna siga 3/4 wysoko[ci formy. BudyD gotowa na maBym ogniu 70 min. Nastpnie wyj z wody i pozostawi w formie jeszcze 10 min. Przygotowa sos: margaryn roztopi, doda mk i podsma|y na zBoty kolor. Mieszajc, wla rosóB i mleko. Gotowa 3 min na maBym ogniu. Do- 21 prawi gaBk muszkatoBow, sol i pieprzem. Doda [mietan. Pomidory sparzy, obra, drobno pokroi, wBo|y do sosu i wymiesza. Sos jeszcze podgrzewa, ale ju| nie gotowa. Przed podaniem doda natk i szczypiorek. Form zanurzy na krótko w zimnej wodzie i otworzy. BudyD podwa|y ostrym, dBugim no|em i wyj na talerz. Kroi gorcy i polewa sosem. (4-6 porcji) Placuszki warzywne CIASTO 15 dag mki pszennej, 1 jajko, _____1/2 By|eczki proszku do pieczenia (lub sody), 1 szklanka wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego z kostki, 1/2 By|eczki soli, 1/2 By|eczki pieprzu, 1/2 szklanki oleju WARZYWA 1 szklanka startej dyni, 1 szklanka kieBków fasoli (lub innych), 3 cebule dymki ________ze szczypiorem________ SOS 4 By|ki octu winnego, 2 zbki czosnku, 1/4 By|eczki soli Przygotowa ciasto: mk przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia, pieprzem i sol. Jajko ubi i poBczy z wywarem z warzyw. PByn wla cienk stru|k do mki, stale ubijajc. Dymk ze szczypiorem opBuka, osaczy i drobno pokroi. Do ciasta doda dyni, kieBki, cebul i wymiesza. Na patelni rozgrza olej, kBa[ By|k niewielkie placuszki i sma|y na rumiano z obu stron. Przygotowa sos: czosnek obra, zmia|d|y i wymiesza z octem i sol. Placuszki podawa gorce. Sos poda osobno, w miseczce. Zestaw warzyw mo|e by inny, np. gotowana fasolka szparagowa i kieBki, obgotowana marchewka i kieBki. Szparagi I®2 w bekonowym pBaszczyku 1 kg [wie|ych szparagów lub 1 du|a puszka szparagów _______konserwowych,________ 40 dag bekonu w plastrach, 10 dag startego sera ementaler, ________2 By|ki masBa,________ szczypta gaBki muszkatoBowej lub szaBwii, cukier, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia: ________1 By|ka masBa________ Szparagi obra, opBuka i wstawi gBówkami do góry do wysokiego, wskiego garnka. Ugotowa we wrzcej, posolonej i lekko posBodzonej wodzie. Nastpnie wyj z wody i osaczy. Szparagi konserwowe delikatnie odcedzi na sitku. PodBu|ne naczynie |aroodporne wysmarowa masBem. Po 3-4 szparagi zawija w plastry bekonu i ukBada w naczyniu. Szparagi w  pBaszczykach" posypa serem, pieprzem i gaBk muszkatoBow. Na wierzchu poBo|y kawaBeczki masBa. Szparagi wstawi do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapieka 20-30 min, a| ser si stopi i lekko przyrumieni. Podawa z biaBym pieczywem