... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

* Lusongyuan, 22 Banchang Hu- tong, Kuanjie, Dongcheng, Beijing 100009, China tel.: (0-10) 640 111 16, faks: (0-10)640 304 18 Dla turystów przeznaczonych jest 38 pokoi, dobra chińska restauracja, bar. * Youhao Guesthouse, 7 Houy- uanensi, Jiaodaokou, Dongcheng, Beijing 100009, China tel.: (0-10) 640 311 14, faks: (0-10)640 146 0 3 * Haixing Dajiudian, Haihu tun 166, Yongwai tel.: (0-10) 672 18855, faks: (0-10) 672 279 B Ceny zbliżone do cen w hotelu Jinghua, chociaż trudniej o wolne miejsce. * Lihua Hotel, Yangąiao 71, Yong- dingmenwai tel.: (0-10) 672 111 44 * Haoyuan, ShijiaHutong, Dong- sinan Dajie, Dongcheng, Beijing 100010, China tel.: (0-10) 61 255 57, faks: (0-10)62 531 79 ______________WYŻYWIENIE______________ Co jak co, ale z głodu nie zginiemy. Rozmaitego typu restauracji jest wszędzie pełno. Typowe godziny posiłków to 7.00 - 8.00, 12.00 - 13.00 i 18.00 -19.00. Wtedy to właśnie wszyscy Chińczycy podążają w kierunku najbliższej jadłodajni. Nie należy nadmiernie obawiać się brudnych i obskurnych miejsc: można tam zjeść znacznie lepiej niż w elegantszych restauracjach (chyba że trafimy do bardzo dobrej i luksusowej restauracji, ale tam zapłacimy majątek). 510 W chińskich restauracjach zdarza się, że menu jest przetłumaczone na język angielski, jednak to udogodnię- nie zwykle wliczone jest w cenę posiłku, dlatego w takim miejscu można zapłacić nawet trzykrotnie więcej. Dlatego ważne jest, by ustalić cenę przed zamówieniem posiłku. Zwykle w tańszych restauracjach menu jest wyłącznie po chińsku, dzięki czemu obiad może stać się niespodzianką. Niektóre restauracje mają wyłożone różne produkty - można pokazać palcem, na co mamy ochotę. Do każdego posiłku podawany jest czajniczek zielonej herbaty orazpałeczki. Obiad z trzech dań w taniej restauracji (dla dwóch osób do syta lub przesytu, w tym co najmniej dwa dania mięsne) kosztuje ok. 50 Y. Można również zdecydować się na jedzenie "z budki", które jest znacznie tańsze. W budce dostaniemy różnego rodzaju placki, nadziewane lub bez nadzienia, na słodko lub z jajkiem (w cenie od 0,5 do 2 Y; dla obcokrajowców ceny zwykle dwukrotnie wyższe, warto zwrócić uwagę, ile płacą Pekińczycy i płacić tyle samo), sałatki z rozmaitych warzyw, tofu itp., wszystko na ogół dość pikantne (cena zwykle ok. 5 Y za 10 dag), można również kupić na ulicy potrawy mięsne. Skrzyżowanie naleśnika z omletem, z do- datkiem przypraw (ok. 2 Y) to jeden z największych przysmaków sprzedawanych "z budki". Wieczorem na ulicy Dongvanmen (przecznica od handlowej ulicy Wangfujing) rozstawia się kilometr kiosków z rozmaitym jedzeniem, a wokół kłębi się tłum głodnych Chińczyków. Wśród specjałów kuchni północ- nochińskiej należy wymienić kaczkę po pekińsku. Podaje się ją etapami: najpierw mięso bez kości i chrupiącą skórkę z sosem śliwkowym i naleśnikiem, a następnie zupę gotowaną na kościach i pozostałych częściach kaczki. Innymi charakterystycznymi potrawami są muzułmańskie kebaby (popularne w Pekinie dzięki obecności w tym mieście dużej społeczności Ujgu - rów, mzułmanów z Xinjiangu), dania cesarskie i mongolska potrawka z jarzynami. Warto skosztować również pasty tofu, smażonej ryby marynowanej, bułeczek na parze {baozi) czy pierożków [jiaozi). W większej grupie można się wybrać na huoguo (gorący kociołek) w wersji mongolskiej (popularniejsza w Pekinie) lub syczuańskiej (bardzo ostra). Zabawa polega na tym, że w stojącym na stole garnku gotuje się zupa, a my wybieramy sobie różne ingrediencje i samodzielnie gotujemy, co chcemy. Interesujące mogą być restaura- 511 cje w świątyniach, serwujące ciekawą kuchnię wegetariańską. Kuchnia pekińsko-szantuńska jest mniej pikantna, a bardziej słona i kwaśna niż w innych regionach Chin. Nie należy liczyć na zjedzenie na śniadanie kanapki, ani próbować tego, co w pekińskich supermarketach sprzedają jako chleb. Rano trzeba kupić od ulicznego sprzedawcy woreczek bułek na parze [haozi] i popić kefirem {suannai) lub miseczką kleiku ryżowego {xifańj. Jeśli mowa 0 napitkach, to poza herbatą najpopularniejsze jest piwo {pijiu), lekkie, ale niezłe. Poza znanym Tsingtao należy wypróbować kilka gatunków 1 wybrać najlepsze. Piwo jest łatwo dostępne. Chińska woda mineralna {kuangąuanshui) jest w rzeczywistości wodą źródlaną lub wręcz destylowaną. Napoje typu coca-cola są dostępne wszędzie, podobnie jak chińskie napoje chłodzące (niezły jest sok porzeczkowy przypominający słaby kompot). Można też napić się mleka sojowego [dounai). Lody są dość dobre (zwłaszcza te o smaku zielonej herbaty) i bardzo mocno mrożone (trzeba uważać na gardło). Ciastka w stylu europejskim raczej nie są smaczne. Ze słodyczy najlepsze są kandyzowane owoce