... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

M'ięso było zwykle gotowane: Często jadano rybę,- na ogół gotowaną lub soloną. Ziemniaki, nieodłączny składnik głównego posiłku dnia, prawie zawsze gotowano w łupinach i jedzono zgodnie z miejscowym obyczajem: każdy z jedzących sięgał po ziemniaka ręką do miski, dzielił gó na kawałki widelcem, zdejmował nożem łupinę i składał ją na kupkę przy swoim talerzu, zgarniając ją nożem po posiłku. Stół przykrywano ceratą. Prawie każdy posiłek zaczynał się od miski zupy, po czym tych samych misek używano zamiast talerzy do dalszych dań. (Ponieważ większość dań gotowano byle jak, było to bardzo praktyczne.) Noże i widelce ujmowano czasem całą dłonią, a he'rbatę podawano w filiżankach bez spodków. Chociaż dieta wyspiarska wydaje się bardzo zdrowa, a wyspiarski sposób zachowania przy stole może nikogo specjalnie nie razić, i często rzeczywiście nie razi, to jednak wyspiarze zdawali sobie doskonale sprawę, ie ich zwyczaje nie tylko różnią się od wzorów brytyjskiej klasy średniej, ale im wręcz urągają. Ta odmienność stawała się szczególnie dobrze widoczna wówczas, gdy w kuch- ni jedzono te same dania, które podawano gościom. 168 ~ ~ zdarzało się to często, ponieważ personel na wolał dania wyspiarskie ód dań podawanych ':~!4ściom.) W takich wypadkach czę§ć jedzenia prze'-:~czona dla kuchni była przygotowywana i poda'- ynana na sposób wyspiarski, to jest mało uwagi ~acano na wygląd porcji, więcej natomiast na a,spólną miskę. Często podawano resztki mięsa, odłamane kawałki pieczywa czy ciasta -- to samo jedzenie, które na stołach go§ci pojawiało się w for _ rnie odpowiadającej zwyczajom gości, jeszcze wyspiarzom niepotrzebnej. Jeśli pudding zrobiono z czerstwego chleba, a ciasto nie całkiem się udało, nie podawano ich gościom; lecz przeznaczano dla kuchni. W kuchni występowały także typowe dla zagrodników wzory ubierania się i zachowania. Tak więć szef mógł czasem zgodnie z miejscowym zwyczajęm nie zdejmować czapki; pomywacz mógł używać kubła na węgiel jako spluwaczki, a kobieta z personelu mogła pozwolić sobie na odpoczynek w niestosownej dla damy pozycji. Poza tymi różnicami między życiem kuchni i życiem gości hotelowych, mającymi źródło w kultu~rze, były jeszcze inne źródła rozbieżności, ponie , waż pewne wzorce usług hotelowych demonstrowane w strefie gości nie były w pełni przestrzegane w strefie kuchennej. W tej części kuchni, w któ · rej zmywano naczynia, zupa przeznaczona do jedzenia mogła pokryć się pleśnią. W kuchennej su: szarni czy ~aa czajniku z gotującą się wodą suszono wilgotne skarpetki - praktyka częsta na wyspie. Kiedy gość prosił o świeżo zaparzoną herbatę, parzono ją w czajnicżku z tygodniowymi fusami na dnie. Świeże śledzie czyszczono posługując się gazetą. Porcjom masła, rozmiękłym czy częściowo zużytym przywracano poprzedni kształt i dawano Z Powrotem na stół. Drogi pudding, za dobry dla kuchni, przed podaniem go§ciom próbowano oblizując zanurzone w nim. palce. W godzinach obia , 169 dowego szczytu używane szkło niekiedy tylko opróżniano i nie myjąc wycierano, co pozwalało szybciej puścić je z powrotem w obieg ~ Skoro działalność w kuchni pozostawała pod tyloma względami w sprzeczności z wrażeniem robionym w strefie przeznaczonej dla gości, trudno się dziwić, że drzwi dzielące kuchnię.od reszty hotelu były nieustającym punktem spornym w organizacji pracy. Kelnerki chciały, by te drzwi -były otwarte, gdyż ułatwiało to im wnoszenie i wynoszenie tac z jedzeniem, obserwowanie, czy gościom można już podać następne danie, i utrzymywanie możliwie ścisłego kontaktu z salą. Ponieważ kelnerki odgrywały przed gośemi rolę służby, miały poćzucie, że mają niewiele do stracenia, pozwalając gościom zaglądającym przez otwarte drzwi do kuchni obserwówać się na własnym podwórku. Z drugiej strony; szef chciał, by drzwi do kuchni pozostawały zamkr.d~te, ponieważ ujawnienie tego, jak zachowuje śię on w kuchni, mogłoby go skompromitować jako wykonawcę roli członka klasy średniej, którą grał wobec gości. Toteż niemal codziennie drzwi to ze złością zatrzaskiwano, to ze złością otwierano. Drzwi wahadłowe używane w nowoczesnych restauracjach stanowią częściowe rozwiązanie tego problemu seenicz- nego. Pomocne bywa również zrobienie w drzwiach małego okienka, które