... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

w kuchniach pozbawionych bieżącej wody należy wydzielić miejsce na ustawienie emaliowanych wiader, w których gromadzi się wodę. do usuwania brudnej wody należy przeznaczyć wiadro z pokrywą, często opróżniane i codziennie szorowane ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. w kuchniach nieskanalizowanych, gdzie wodę pobiera się ze studni, gospodyni musi również ustalić i urządzić miejsce do zmywania naczyń stołowych i kuchennych. do tej pracy niezbędny jest odpowiednio urządzony stół, 2 miski i suszarka do naczyń. dobrze nadaje się do tego celu stół z otworami na miski, pokryty przeciętą w połowie płytą przykrywającą po złożeniu dolną część z miskami. w czasie mycia naczyń płytę otwiera się na boki, uzyskując w ten sposób powierzchnię do ustawiania brudnych naczyń z prawej strony, a naczyń umytych - z lewej. podobną rolę spełnia stół z zainstalowaną ruchomą, wysuwaną półką, na której ustawia się miski do mycia naczyń. w kuchniach skanalizowanych, ale pozbawionych bieżącej gorącej wody, dużym ułatwieniem w pracy gospodyni jest zainstalowanie bojlera - kotła do grzania wody - albo termy elektrycznej lub gazowej. wybór urządzenia do grzania wody zależy od źródeł ciepła, w jakie wyposażone jest mieszkanie. jeśli warunki lokalowe nie pozwalają na zainstalowanie wymienionych urządzeń do grzania wody, można zaopatrzyć się w dużą nurkową grzałkę elektryczną, która umożliwi szybkie zagrzanie wody do zmywania naczyń i sprzętu. zakładka i017 urządzenia grzewcze podstawowym urządzeniem każdej kuchni jest trzon kuchenny, przeznaczony do obróbki cieplnej (termicznej) potraw. paliwem stosowanym w urządzeniach grzewczych kuchni może być węgiel, gaz lub elektryczność. węgiel jest wprawdzie najtańszy, ale mało ekonomiczny, ponadto zaś ma wiele innych stron ujemnych. przenoszenie go z piwnicy do kuchni jest bardzo męczące, poza tym zanieczyszcza on kuchnię pyłem i popiołem. przy paleniu węglem pomieszczenie kuchenne nadmiernie się nagrzewa, stwarzając uciążliwe warunki pracy, szczególnie w lecie. ponadto trzony opalane węglem muszą być lokalizowane przy przewodach kominowych, co nie zawsze pozwala na właściwe ustawienie innych sprzętów kuchennych zgodnie z wymaganiami prawidłowej organizacji pracy. dodatkowych kłopotów przysparza gospodyni szorowanie zanieczyszczonych sadzami garnków, zwłaszcza gdy gotowanie potraw odbywa się na płycie kuchennej po zdjęciu fajerki. najbardziej odpowie~dni jest trzon kuchenny pokryty jednolitą płytą bez otworów, wówczas dna garnków nie kopcą się sadzami. w kuchniach nowoczesnych najczęściej instaluje się kuchenki gazowe lub elektryczne. umożliwiają one utrzymanie czystości w kuchni, a przede wszystkim ułatwiają pracę gospodyni, oszczędzając jej czas, wysiłek i pieniądze. energia elektryczna należy do najdroższych źródeł ciepła, natomiast najbardziej ekonomiczny - ze względu na wartość opałową - jest gaz, który stanowi nie tylko tanie, ale również bardzo wygodne w użyciu źródło ciepła. w związku z tym obserwuje się coraz częściej zastępowanie węgla przez gaz z sieci miejskiej lub gaz płynny (skraplany) w butlach stalowych, które instaluje się w miejscowościach pozbawionych stałego gazociągu. zakładka i018 oświetlenie i wentylacja duży wpływ na sprawność prac wykonywanych w kuchni ma prawidłowe oświetlenie natu- ralne i sztuczne oraz wentyla- cja. chcąc uzyskać jak najlepsze oświetlenie naturalne kuchni, gospodyni powinna dbać o jak najlepsze wykorzystanie okna. nie powinna więc wieszać firanek ani ciemnych zasłon, nie powinna też ustawiać obok okna szafy ani kredensu zaciemniających część pomieszczenia. należy ponadto dbać o należytą czystość szyb okiennych (przez czyste szyby przechodzi 88 procent promieni świetlnych, a przez te same szyby zabrudzone - zaledwie 25 35 procent). oświetlenie sztuczne kuchni powinno być dostatecznie intensywne i właściwie rozmieszczone, aby zapewniało normalną pracę oczu i sprawne wykonywanie czynności. w wielu kuchniach zasadniczym oświetleniem jest wysoko umieszczona lampa zwisająca ze środka sufitu. wprawdzie daje ona równomierne oświetlenie całego pomieszczenia, ale niedostatecznie oświetla stanowiska pracy sytuowane zazwyczaj pod ścianami