ďťż

... masz przeżywać życie, a nie je opisywać.

Przydatna jest równie| sokowirówka, z której sok mo|na u|y na bie|ce potrzeby lub po osBodzeniu podda pasteryzacji. Z zestawu minirobota przydaje si mechaniczny przecierak, którym znacznie sprawniej przeciera si owoce przez sito ni| drewnian paBk. Konieczny jest równie| lejek i By|ka wazowa. Do najcz[ciej stosowanych opakowaD przetworów pastery- zowanych zalicza si sBoje typu  Wecka" wraz z gumkami i spr|ynkami. Do przetworów domowych mo|na wykorzysta bardzo rozpowszechnione w przemy[le przetwórstwa owocowo-warzywnego sBoje z zamkniciem typu  Twist-off", bardzo Batwe w u|yciu. Przydatnymi opakowaniami s równie| butelki z zamkniciem hermetycznym, maBe sBoiki, szklanki po musztardzie, w których po uszczelnieniu celofanem mo|na przechowa porcje galaretki lub d|emu wydawane na jeden raz do posiBku. Przed przystpieniem do wykonania przetworów nale|y przejrze opakowania i przydzieli sBoje, butelki z zamkniciem hermetycznym do przygotowania miazgi, przecierów, kompotów, ewentualnie marynat. D|emy i powidBa, jako przetwory nie wymagajce dodatkowej pasteryzacji, wkBada si do sBojów z zakrtkami. Przetwory najlepiej przechowuje si w sBojach hermetycznie zamknitych. Wszystkie przygotowane przetwory najkorzystniej jest przechowywa w chBodnej, zaciemnionej piwnicy lub chBodnej, niezbyt suchej spi|arni. Wszystkie opakowania przed u|yciem musz by bardzo dokBadnie wymyte w gorcej wodzie z dodatkiem [rodka myjcego, kilkakrotnie wypBukane i wyparzone. Do przetworów, których nie pasteryzuje si po wBo|eniu do sBoików, opakowania musz by dodatkowo wygotowane lub suche, wypra|one w piekarniku. 4 SPOSOBY UTRWALANIA OWOCÓW I WARZYW W przetwórstwie owoców i warzyw stosowane s ró|ne metody utrwalania, których ostatecznym celem jest zabezpieczenie tych produktów przed zepsuciem. Metody utrwalania prowadz do caBkowitego zniszczenia drobnoustrojów powodujcych psucie lub zahamowania ich procesów |yciowych, czyli stworzenia warunków nie sprzyjajcych ich rozwojowi. Pasteryzacja jest to ogrzewanie produktów w temperaturze 70 100°C w naczyniu szczelnie (hermetycznie) zamknitym